Menü Kapat

Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) ve YKS’de sınav başarısını artıran önemli taktikler

Sınav Taktikleri başlığımız altında TYT – AYT ve LGS sınavlarına ait her öğrencinin yapısına göre şekillenebilecek taktiklerimizi Profesyonel Eğitim koçumuz yüzyüze oluşturmaktadır. Ancak genel anlamda LGS Sınav Taktikleri – TYT Sınav Taktikleri – AYT Sınav Taktikleri için bilgilendirme yapabileceğimiz kısımlar aşağıda yer almaktadır.

YKS ve LGS’ye günler kala öğrenci ve velilerin de heyecanı artıyor. Bu yıl yeni ve farklı uygulamaları da içeren Liselere Giriş Sınavına ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler bir yandan sınav kaygısını yenmeye çalışırken diğer yandan da eksiklerimi nasıl tamamlarım sorusunun cevabını arıyor.

Son günlerinizi iyi planlayın!

Sınavdan önceki son gün ya da gece tüm derslerden tekrar yapmak için tabii ki yeterli zamanınız olmayacaktır. Bu sebeple son kalan günlerinizi iyi planlayın. Hangi dersleri hangi gün tekrar edeceğinizi gün gün planlamak sınava girmeden hemen önceki günlerde yaşayacağınız panik durumundan sizi kurtaracaktır.

Notlar-özetler çıkartın

Masanızda veya çalışma alanınızda bulunan sınav için gerekli olmayan notlardan ve kitaplardan kurtulun. Bu gereksiz notlar ve kitaplar sizin dikkatinizi dağıtacak ve zamanınızı çalacaktır. Tüm dersleri baştan sona tekrar tekrar okuyup çalışmak yerine sadece hafızanızı tetikleyen ana başlıkları her bir ders için ayrı ayrı kağıtlara not alın. Bu sayede zamanı daha verimli kullanmış olursunuz.

Farklı kaynaklardan test çözün

Deneme testlerine ağırlık verin. Hazırladığınız plana göre yapacağınız tekrarların ardından deneme testlerini ve çıkmış sınav sorularını çözün. Bu testlerle hangi konularda eksiğiniz olduğunu tespit edin ve o konuya tekrar bakın. Unutmayın bu son günlerde artık eksiklikleri daha iyi gideriyorsunuz. Bu sebeple en baştan tüm notları gözden geçirme-çalışma hatasına düşmeyin. Özellikle çözmüş olduğunuz denemelerdeki yanlışlarınıza tekrar bakın çünkü bunlar muhtemelen bilgi eksikliği veya dikkat hatalarını yaptığınız sorulardır. Fark ettiğiniz eksiklikleri giderin ve yaptığınız dikkat hatalarının ne olduğunu tespit edin.

Formülleri tekrar edin

Öğrenilmesi gereken formülleri, yazım kuralları gibi unutulabilecek bilgileri tekrar edin. Bunları her ders için uygulayın. Türkçe dersi için ayrı ve bitişik yazılan kelimeler gibi… Fen ve matematik için ise formülleri ufak kartlara yazıp her gün çalışın.

Mola verin ve bir şeyler atıştırın

Çalışmanızı 40 dakikalık dilimlere bölün ve her bir kırk dakikayı belirli bir ders-konu için planlayın.Bu her kırk dakikanın sonunda 5-10 dakikalık molalar vermeyi unutmayın. Ders çalışırken de enerji harcarız. Bu sebeple molalarda yiyebileceğiniz tercihen meyve, fındık, ceviz gibi atıştırmalıklar harcadığınız enerjiyi kazanmanıza yardımcı olacaktır. Yine bu aralarda yapacağınız yürüme, esneme gibi küçük hareketler de ders çalışma verimliliğinizi arttıracaktır.

Düzeninizi bozmayın

Normal uyku düzeninizin dışına çıkmayın. Uzun ve gece geç saatlere kadar uzayan çalışmalardan kaçının. Her gün yattığınız ve kalktığınız saatlerde yatın ve kalkın. Bu düzeni değiştirmek sizin dengenizi de bozacağından verimliliğiniz de düşer. Yine alışık olduğunuz yemek düzenini koruyun. Abartılı yemekler ve uzun süredir yemediğiniz yiyecekleri tüketmekten kaçının.

Enerji depolayın

Bu son günlerde eve veya odaya kapanıp kalmayın. Mutlaka küçük yürüyüşlere çıkın veya egzersiz yapın. Bol oksijen alın ve enerjinizi depolayın. Boş kalan zamanlarınızda sizi canlı ve pozitif hissettirecek şeylerle uğraşın. Bu sayede kendinizi dinç ve rahatlamış hissedeceksiniz.

Konu tomografileri çıkarın

Stresi doğru yönetmek ve az kalan bu süresi en iyi şekilde değerlendirmek için öncelikle sorumlu olduğunuz tüm konuları bir kağıda yazıp ya da bir çizelge oluşturup konulardaki yeterlilik düzeyinizi değerlendiren puanlar verin. Puanlamayı 10 üzerinde verebileceğiniz gibi 100 üzerinden de verebilirsiniz. Daha nesnel bir puanlama yapmak için, puan vereceğiniz konu ile ilgili testlerde ya da deneme sınavlarında hangi oranda doğru cevap verdiğinizi baz alabilirsiniz. Örneğin; Matematik dersinin Logaritma konusundaki yeterliliğinize puan vereceksiniz. Logaritma konusunda daha önce çözdüğünüz testlerde her 10 soruda 7’ye yakın bir doğru elde ettiğinizi varsaydığımızda, yeterlilik düzeyi 10 üzerinden 7 ya da 100 üzerinden 70’tir.

Odak noktanızı eksik konulara çevirin

Konu tomografinizi çıkardıktan sonra geçmeniz gereken diğer bir adım, 10 üzerinde 6 (100 üzerinden 60) ve daha düşük puanlı konuları belirlemek olmalı. Böyle bir çizelge çıkardığınızda, eksik olduğunuz konuların sayısının o kadar da fazla olmadığını göreceksiniz. Üstelik bu farkındalık, çalışma motivasyonunuzu ve eksikleri tamamlamak için plan yapma inancınızı da arttıracaktır. Belirlenen düşük yeterlilikteki eksik konulardan sonra tespit etmeniz gereken eksiklerin ne zaman tamamlanacağıdır. Sonrasında ise eksikleri hangi yöntemlerle gidereceğinizi belirlemelisiniz. Bu yöntemler ders tekrarı, ders anlatım videoları, soru çözme, özel ders, özel etüt şeklinde olabilir.

Olabildiğince fazla soru tipi tanıyın

Merkezi ve çoktan seçmeli sınavlarda başarılı olabilmenin temel koşulu, sık sık ve verimli soru çözmektir. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipi görme imkanına sahip olursunuz. Öğrenciler bazı durumlarda çok iyi bildikleri bir konuda, sadece soru tipini ilk defa gördüğü ve sorunun mantığını anlayamadığı için bile yanlış yapabiliyor. Üstelik soru çözmek size o konuları tekrar etme fırsatı da sunuyor. Farkına varmadan konuları defalarca tekrar ediyorsunuz. Bu durum ise bilgilinin kalıcılığını ve çağrıldığında geri gelme hızını artırıyor.

Dikkat! Biyolojik saat işliyor

İnsanlar biyolojik olarak bir ritme sahiptir. Düzensiz hayata sahip kişilerin bozuk dahi olsa bir biyolojik ritimleri vardır. Bu sebeple sınava hazırlanan öğrencilerin;

  • Kesinlikle düzenli bir hayatları olmalı.
  • Uyku ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamalı.
  • Sağlıklı beslenmeli.
  • Ayrıca sınav esnasında ya da sınava hazırlanırken yüksek performans ve başarı için fiziksel egzersizleri asla ihmal etmemeliler.

Biyolojik olarak günün aynı saatlerinde aynı işleri yapmak, o işin yapılmasını kolaylaştır. Bu davranışlar bir süre sonra alışkanlık olarak hayatımıza yerleşir. Ders çalışma, soru çözme gibi etkinliklerimizin de bir biyolojik ritme sahip olması, bizi ders başına oturma konusunda yaşayacağımız olası isteksizlikten kurtaracaktır. Özellikle baharla birlikte bedenimizde oluşacak halsizlik, isteksizlik gibi mevsimsel sendromları daha kolay atlatmak için biyolojik ritminizi sınava göre ayarlamamız son derece önemlidir.

Olumlu Düşünün

Sınavlara hazırlanırken öğrencilerin önündeki en büyük engel, olumsuz düşüncelerden kaynaklı strestir. Çünkü stres birçok sağlık sorunundan daha ağır sonuçları olan bir durumdur. Bu noktada öğrencilerin unutmaması gereken en önemli düşünce, olumsuz düşüncelerin sınav başarısına hiçbir katkısı olmadığıdır.

Olumlu düşünmek ise çalışma isteğini olumlu yönde etkileyen en güçlü duyguların başında gelir. Belki, sadece olumlu düşünerek başarıya ulaşamazsınız ama gerekli motivasyon kaynağını sağlamış olursunuz. Sonrasında ise sistemli, planlı ve bir hedefe yönelik olarak çalışmak şarttır. Belli bir sistem, plan doğrultusunda çalıştığınızda artık olumsuz düşünmek anlamlı değildir. Kendinizi başarı konusunda içsel olarak motive etmeli, başarıya adım adım ilerleyerek ulaşacağınızı aklınızdan çıkarmamalısınız.

Call Now ButtonHemen Teklif Alın